Pagina 1 din 1

Protectia unei instalatii electrice la supratensiune

Scris: Mie Mai 13, 2020 11:21 am
de RobertDan
Protectia unei instalatii electrice la supratensiune
Protectia instalatiilor si echipamentelor la supratensiune

Protectia instalatiilor electrice interioare impotriva supratensiunilor se realizeaza in trepte, incepand de la intrarea alimentarii in cladire si pana la echipamentele cele mai sensibile.
{youtube}QtEV1mic8O8{/youtube}

Alegerea si utilizarea dispozitivelor de protectie la supratensiuni (SPD) se face pe baza conceptului de zona. Acest concept se refera la volumele ce cuprind elementele de protejat.

Dispozitivele de protectie sunt impartite in mai multe categorii, strans legate de zona de protejat, astfel:

SPD 1 – sunt descarcatoarele supuse celor mai intense incercari, care se monteaza in tabloul general de alimentare si are rolul de a limita patrunderea in instalatia electrica a unor curenti de impuls ca urmare a unei lovituri de trasnet.
SPD 2 – aceste descarcatoare se monteaza in aval de SPD 1, avand rolul de a limita supratensiunile care trec de prima zona de protectie.
SPD 3 – aceste descarcatoare se monteaza in apropierea receptoarelor pe care dorim sa le protejam (calculatoare, receptoare TV, diferite alte aparate electrocassnice)

Conditii de montaj a descarcatoarelor la supratensiune

Alegerea SPD trebuie sa tina cont, in afara de nivelul protectie si de tipul retelei de alimentare, tensiunea de alimentare a echipamentelor, curentul electric de impuls.

Conectarea SPD in tablourile electrice trebuie sa se realizeze cu conductoare cat mai scurte (sub 0,5 m), pentru a creste eficienta sistemului de protectie.

Conductorul de legare la pamant a SPD, care protejeaza impotriva supratensiunilor de origine atmosferica (lovituri trasnet), se recomanda sa aiba o sectiune de cel putin 16 mm2.

Conductorul de legare la pamant a SPD pentru protectia circuitelor, se recomanda sa aiba o sectiune de cel putin 4 mm2.

Toate partile conductoare ale echipamentelor, aparaturii, instalatiilor, dar si conductoarele de protectie (PE) ale instalatiei electrice interioare, trebuie conectate la reteaua de echipotentializare.